Workshops en bijscholingen

In onze Workshops bieden wij een verdieping aan in verschillende onderwerpen. Soms zijn dit ook leuke lessen die wij af en toe aanbieden. Onze Workshops zijn altijd voor enkele uren of een dagdeel of dag gepland.

September 2020: Opbouwen en ontwikkelen van een persoonlijk yogaoefenprogramma (sadhana) met Swami Vedantananda Saraswati

Een (bijschoilngs)weekend voor yogaleraren en yogabeoefenaars op zoek naar verdieping in het opbouwen en ontwikkelen van een persoonlijk dagelijks yogaoefenprogramma.

De focus van het weekend ligt daarop op een praktische manier dat wat we leren in wekelijkse lessen van asana en pranayama om te zetten naar een persoonlijke dagelijkse sadhana. De kunst is dit oefenprogramma zo op te bouwen dat deze bij onze behoeften, gezondheid en levensstijl past. Er zullen voorbeelden worden gegeven over het ontwikkelen van het thuis oefenen om lichaam en geest voor te bereiden op de oefeningen van pratyahara (terugtrekken van de zintuiglijke indrukken), dharana (concentratie) en dhyana (meditatie).
Onderwerpen die worden behandeld, zijn onder meer:
• Hoofdprincipes voor het opbouwen van een persoonlijk oefenschema (sadhana) van asana en pranayama.
• Het belang van het dagelijkse oefenen: voorbeelden van sadhana voor de levensstijl van vandaag – hoe op te bouwen, hoe te oefenen, wanneer te veranderen, innerlijke houding ten opzichte van sadhana.
• Hoe je een asana oefenprogramma kunt opbouwen op basis van je doelen, gezondheid, meditatie en levensstijl.
• Het opbouwen van de belangrijkste pranayama-oefeningen in stappen, het voorbereiden van het lichaam, de ademhaling en de geest.

Ondelen van dit weekend in de Satyananda Yoga traditie zullen asana, pranayama en Yoga Nidra zijn, samen met andere oefeningen die geschikt zijn voor dit onderwerp. Er zal enige theorie en discussie zijn zoals ook tijd voor vragen en antwoorden zijn.

Datum: weekend 12 en 13 september 2020
Lestijden: van 10.00 tot 17.00 uur
Plaats: Yoga Sadhana – City Yoga Retreat Vlissingen (overnachting is mogelijk tegen betaling)
Aantal lesuren per lesdag: 5,5
Kosten: € 195,00 incl. water/thee en soep voor de lunch
Meenemen: lunch, evt yogamat, mediatiekussen en deken
Info/opgave: via het om@yogasadhana.nl of bel 06 22 65 3930
Lestaal: Engels
Erkend als bijscholing VYN met 11 punten.

November 2020: Verdiepen van de (eigen) yoga beoefening van pranayama naar pratyahara met Swami Vedantananda Saraswati

Een (bijschoilngs)weekend voor yogaleraren en yogabeoefenaars in het verdiepen van de (eigen) yoga beoefening van pranayama (sturen van levenskracht/prana, ademoefeningen) naar pratyahara (de aandacht naar binnen keren en loskoppelen van de zintuiglijke indrukken) verzorgen.

Yoga sadhana (een dagelijks yogaoefenprogramma) is een systematische oefening die ons van de grove naar de subtielere lagen van ons wezen meeneemt.
Pratyahara betekent de geest terugtrekken van de indrukken van de zintuigen. Volgens de geleerde Patanjali is pratyahara de vijfde stap van de in totaal acht in Yoga sadhana.

Gedurende dit weekend zullen we door de stappen van de yoga van Patanjali gaan van yama en niyama naar asana en pranayama. Met Yoga Nidra en andere pratyahara-technieken gaan we dan verder in de richting van de ervaring van het terugtrekken van de geest van de indrukken van de zintuigen.
Terwijl de zintuigen actief zijn, zijn het lichaam, geest, geheugen en prana verstoord en kunnen we geen meditatie of vrede ervaren. Deze afleidingen moeten worden erkend en verwijderd om naar de hogere niveaus van yoga sadhana te gaan

Onderdelen van dit bijscholingsweekend in de Satyananda Yoga traditie zullen asana, pranayama en Yoga Nidra zijn, samen met andere oefeningen die geschikt zijn voor dit onderwerp. Er zal enige theorie en discussie zijn zoals ook tijd voor vragen en antwoorden zijn.

Datum: weekend 21 en 22 november 2020
Lestijden: van 10.00 tot 17.00 uur
Plaats: Yoga Sadhana – City Yoga Retreat Vlissingen (overnachting is mogelijk tegen betaling)
Aantal lesuren per lesdag: 5,5
Kosten: € 195,00 incl. water/thee en soep voor de lunch
Meenemen: lunch, evt yogamat, mediatiekussen en deken
Info/opgave: via het om@yogasadhana.nl of bel 06 22 65 3930
Lestaal: Engels
Erkend als bijscholing VYN met 11 punten.

Over de docente:
De leraar Swami Vedantananda Saraswati begon op haar zestiende met het beoefenen van yoga. Ze studeerde bij verschillende leraren voordat ze haar Guru, Swami Satyananda Saraswati, in 1983 ontmoette en werd in 1985 ingewijd in poorna sannyasa. Sinds dat keerpunt in haar leven heeft ze yoga in veel gebieden van de samenleving geleerd, gespecialiseerd in het onderwijzen van yoga voor kinderen, bijscholingen en yoga docentenopleidingen. Ze is een gerespecteerde en geliefde yogaleraar wiens humor schittert door haar liefde voor het leven van yoga. Haar manier van leren wordt gekenmerkt door zijn praktische en down-to-earth benadering.
Swami Vedantananda woont momenteel in Portugal, waar ze een verscheidenheid aan yoga- en meditatieretraites aanbiedt.
Swami Vedantananda Sarswati is een Yogaacharia in Europa voor de Bihar School of Yoga en de Satyananada Yoga. Ze is onlangs (in 2016) hoofd van de Yoga Vidya Council geworden van de Bihar School of Yoga Mungir.

In de afgelopen vier jaar heeft ze in Nederland verschillende trainingen gegeven:
• Integration Course for yoga teachers (following the guidelines of the Bihar School of Yoga)
• Pranayama Sadhana (three months in 2014), erkend als bijscholing VYN
• Living yoga in teaching and in daily life (2015), erkend als bijscholing VYN
• The Yoga Nidra Teacher Training (2017), erkend als specialisatie VYN

…en in 2021 komt Swami Vedantanandana Saraswati terug in februari met een verdieping in de chakra’s en chakra psychologie en in juni met een verdieping in de tattwa’s (elementen) en een inleiding in de tantrische meditatie van tattwa shuddhi. De data zijn binnenkort bekend. 

Shavasana – de kunst van ontspanning | workshop en bijscholing (VYN)

Shavasana – de van allen gewaardeerde eindhouding van bijna elke yogales. Wat zijn de achtergronden van deze houding, hoe neem je deze echter goed in en welke stappen doorloop je het best om hiervan een waardevolle ervaring te laten worden? Wij gaan hierna kijken vanuit de westerse psychologie en de oude Indiase geschriften. Als je een shavasana goed opbouwt en bepaalde stappen doorloopt, kan een ieder op een (nog) dieper niveau ontspannen (fysiek én mentaal).Ook als yogabeoefenaar zal je in deze workshop een kijk achter de schermen van de yogatheorie kunnen nemen. Je gaat achtergrond kennis opdoen en in de praktijk deze kennis in ervaring omzetten. Zo kan je ook in jouw eigen beoefenen een stap dieper gaan. Leuk ook voor deelnemers aan de wekelijkse lessen die meer willen weten!

Kom en ervaar zelf de diepte en kunst van een goed geleidt shavasana.

Docent: yoga- en meditatiedocent Sascha Pfeifer
Datum: op aanvraag bij voldoende belangstelling of op uitnodiging
Tijd: 10.00- 17.00 uur
Kosten: €95, incl. soep, thee, water en hand-out
Meenemen: eigen yogamat, kussen, deken, pen en papier, lunch
Aantal deelnemers: min. 8, max. 15