Wat is yoga?

Yoga is filosofie, praktijk en levensstijl.

Yoga is een weg naar fysieke evenwicht, emotionele balans en innerlijk vrijheid.

Yoga is een holistische weg die adem, lichaam en geest harmoniseert. Op deze manier leer je ook uitdagende momenten rustig aan te gaan en vreugde te beleven.
Yoga kent noch concurrentie, noch druk. In plaats daarvan worden bewustwording en waardering in de omgaan met jezelf aangeleerd. Iedereen ontdekt voor zichzelf waarom sommige dingen makkelijker en andere moeilijker gaan. Hierbij kom je steeds weer je eigen grenzen tegen. Wie zo zijn externe houdingspatronen gaat begrijpen, zal zich ook van zijn innerlijke patronen bewust worden.

Au fond gaat het bij yoga erom dichter bij jezelf te zijn en de toegang tot je eigen levensvreugde te vinden.

Het woord yoga betekent verenigen, focussen van de aandacht. In India is yoga erkend als één van de zes klassieke filosofie-systemen. Het beschrijft de praktijk van de bewuste verbinden tussen mens en omgeving, het individuele bewustzijn met een groter bewustzijn. Tevens beschrijft het het verenigen van tegenstellingen.

Yoga is voor het eerst vermeld in de veda’s. de Veda’s werden voor het eerst mondeling overgeleverd en later uiteengezet in religieuze teksten in het hindoeïsme, die ongeveer 4000 jaar geleden ontstonden. De eerste systematische verhandeling overs de yoga was waarschijnlijk tussen 400 voor Christus tot 200 jaar na Christus. De auteur Patanjali beschrijft in 195 yoga sutra’s (onderwijs tekst in versvorm), wat yoga is:

Yoga is de innerlijke staat, in welke de psycho-mentale processen tot rust komen.
In de 16e eeuw heeft, de Indiase geleerde Svatmarama met de Hatha Yoga Pradipika een standaardwerk geschreven. In deze werden voor het eerste een reeks van schoonmaak- en lichaamsoefeningen systematisch beschreven.
Pas in de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft yoga een doorbraak in de westerse wereld gemaakt. Beroemde leraren zoals b.v. B.K.S. Iyengar, Swami Sivananda, Osho (beter bekend als Baghvan) of Yogi Bhajan hebben eigen stijlen binnen de yoga-traditie opgericht. Zij hebben oefen-methodieken en-series opgericht zoals meditatie en omleidingswegen welke vandaag in de hel westerse wereld steeds meer navolgingen vinden.

Stijlen zoals Ashtanga Yoga, Power Yoga, Jivamukti Yoga en Bikram Yoga zijn vooral in de V.S. nu overal te leren. Hier ligt de focus meer op het fysieke en de gezondheid verbeterende voordelen van yoga. Tot slot doet nu ook de westerse wetenschap onderzoek naar deze werking door de hoeveelheid yoga-stijlen en yoga-studio’s.

De resultaten bevestigen de oude indiase kennis steeds weer. Yoga bevordert de gezondheid van lichaam, geest en ziel.

Wat yoga praktisch inhoud

Bewegingen die in harmonie met de adem stromen: asana’s – rustig of kalm aangenomen vaste houdingen versterken fysieke flexibiliteit en stabiliteit en bevorderen je zelfvertrouwen.

Speciale ademhalingstechnieken en bewustwording van de ademhaling: pranayama – effectieve methodieken voor het omgaan met stress. Zij maken op een zachte of krachtige manier je energie wakker.

Diepte ontspanning: Yoga Nidra – een diepgaande ontspanningsmethode en bewustzijnsoefening. Zij laat je terugkeren naar het nulpunt en helpt je bij het volgen van je eigen doelen.

In meditatie breidt je bewustzijn uit, keer je terug naar je innerlijke zelf en leer je te observeren zonder te oordelen. Je zult ervaren hoe je geest werkt.


“Het is moeilijk in zo’n korte tijd uit te drukken wat yoga voor ieder van ons betekent want voor driemiljoen mensen heeft yoga driemiljoen definities. Dus, de feitelijke definitie van yoga is de volgende: Yoga is de wetenschap van het bewustzijn! Het is een wetenschap van persoonlijkheid en creativiteit. Probeer het zelf en ga op het pad van de yoga. Dan zal je heel zeker ontdekken dat je nieuwe vaardigheden gaat ontwikkelen. Je zal meer kunnen geven, en leren, en je zal innerlijk rijker en gelukkiger worden.”

Swami Satyananda Saraswati