Meditatie en Yoga Nidra 

Wil je leren mediteren? Meer rust, stilte en focus in je leven creëren? Met Yoga Nidra diepteontspanning en verschillende meditatietechnieken nemen we je mee op reis. Op de maandagavonden voor mensen met wat ervaring en op de donderdagavonden voor beginners.

…over meditatie:
Meditatie is het voertuig dat je op de innerlijke reis meeneemt. Je hoeft geen ticket te kopen. Het ticket is de geest.“- Swami Satyananda

Wij hebben nog plek voor je als je de reis wilt beginnen!

Er zijn vele manieren meditatie te definiëren. Het kan worden genoemd concentreren of kalmeren van de geest, het ervaren van de geest, dichter bij onszelf komen of aanwezig zijn in het moment.

Ontelbare definities werden gevormd met betrekking tot de praktijken van meditatie, maar de eenvoudigste verklaring werd gegeven door de wijze Patanjali in zijn Yoga Sutra’s: “Wanneer de geest wordt losgekoppeld van de zintuiglijke ervaringen en constant en consistent op een punt of één onderwerp is gericht, ontwikkelt zich de staat van meditatie. ”

Het oefenen van een regelmatige meditatie heeft tal van voordelen:
• Vermindert stress en angst
• Vermindert lichamelijke en geestelijke spanningen
• Verhoogt zelfbewustzijn
• Verbetert de concentratie
• Verbetert de emotionele stabiliteit
• Ontspant en kalmeert de geest
• Verhoogt het gevoel van geluk
• Harmoniseert lichaam, geest en ziel

De meditatie technieken die in de mediatieles worden aangeleerd, volgen een systematische opbouw en zijn afgeleid van de oude yogageschriften.

…over Yoga Nidra:
Yoga Nidra is een diepgaande, maar eenvoudige oefening die leidt tot een staat van zijn waarin de geest de externe wereld loslaat en naar binnen keert en de zintuigen een diepe rust geeft van de activiteiten van de hedendaagse maatschappij. De geest wordt geleidelijk getraind om moeiteloos verbinding te maken met de rust. Yoga Nidra maakt systematisch de spanning los die ervaren wordt in de spieren, de adem en het zenuwstelsel. Uiteindelijk werkt de oefening rechtstreeks op de geest door indrukken uit het verleden en zorgen over de toekomst vrij te maken.

In het moderne leven van vandaag is Yoga Nidra een van de meest waardevolle oefeningen uit de yoga. Zonder veel voorbereiding kan Yoga Nidra door iedereen beoefend worden met als waardevolle effecten : gerichte ontspanning, opwekken van ons creatieve potentieel en verbetering van concentratie en geheugen.

Yoga Nidra verbindt op een eenvoudige wijze ontspanning en meditatie. Door meditatie vergroten wij ons bewustzijn, keren terug naar ons innerlijk en leren zonder oordeel te observeren,. Het wordt ons duidelijk hoe onze geest werkt. Het is een weg naar zelfacceptatie en ervaring van ontspanning.

Yoga Nidra werd wetenschappelijk onderzocht en is een erkende methode ter behandeling van lichamelijke en psychische klachten.